Retele Wifi / Wireless

Wi-Fi este o tehnologie radio folosită deseori la implementarea rețelelor locale de calculatoare de tip rețea locală fără fir (Wireless Local Area Network, WLAN). Un WLAN este un sistem de comunicații implementat ca extensie la, sau ca alternativă pentru o rețea locală (LAN) cablată, într-o clădire sau campus, combinând conectivitatea la viteză mare cu mobilitatea utilizatorilor, într-o configurație mult simplificată. Avantajele evidente, cum ar fi mobilitatea, flexibilitatea, simplitatea în instalare, costurile de întreținere reduse și scalabilitatea, au impus Wi-Fi și WLAN ca o soluție tot mai mult utilizată.

Rețelele fără fir sunt rețele de aparate și dispozitive wi-fi. În ultimii ani ele au cunoscut o dezvoltare semnificativă pe plan mondial, reprezentând o soluție alternativă la legăturile cu fir (electric, din fibră optică și altele). Conexiunile fără fir devin tot mai populare, deoarece ele rezolvă probleme ce apar în cazul cînd avem multe cabluri, conectate la multe dispozitive. Tehnologiile moderne fără fir pot interconecta echipamentele (sau și rețelele locale, LAN-urile) la distanțe mici, dar și la distanțe mari.

În zilele noastre este provocator sa realizam o rețea wifi acasă și sa functioneaze așa cum ne dorim – semnal bun în toate zonele din casa și traficul de internet sa nu fie afectat. configurarea echipamentelor pentru o rețea wireless sunt specifice pentru fiecare proiect în parte.

Majoritatea echipamentelor smart (TV, tableta, laptop) folosind o conectivitate de 5Ghz pe rețea wireless vom regăsi o latenta mare dacă canalele wireless nu sunt optimizate personalizat. De aceea trebuie sa asiguram o zona cât mai mare ca și acoperire și canale diferite pentru toate acces point-urile instalate.

Interferentele din orice rețea wireless afectează pana la 60% din semnal și traficul wifi cauzând un delay la viteza de internet.

Tags: retele wireless Timișoara